Istoric

COCC – CONSULTANŢĂ, ORGANIZARE ŞI CIBERNETICĂ ÎN CONSTRUCŢII – are peste 50 de ani de activitate neîntreruptă pusă în slujba sectorului de construcţii-instalaţii-montaj din România. 6 Decembrie 1968 a marcat apariţia pentru prima dată în România a unei instituţii care a pus bazele a două activităţi legate intrinsec - construcţiile şi managementul -, care, practic, au anticipat, cu mijloacele acelor vremuri, germenii economiei de piaţă. Folosirea informaticii în luarea unor decizii manageriale a fost posibilă datorită tenacităţii şi perseverenţei unui nucleu de profesionişti care au reuşit să creeze în sectorul de construcţii-montaj primele bănci de date cu programe de calcul, care au deschis o perspectivă într-o epocă în care centralizarea şi centralismul erau, totuşi, elemente de referinţă.

Realizarea, la nivelul anilor 1980, a primului sistem informatic unitar de conducere şi organizare în construcţii - sistemul SICOP - a însemnat însumarea într-un tot unitar a bazelor de date, lucrărilor, resurselor cu punerea în evidenţă a analizelor diagnostic şi economice pentru evidenţa financiar-contabilă, deci, practic, a tuturor activităţilor caracteristice sectorului de construcţii; de asemenea, a reprezentat pentru acea perioadă o adevarată premieră naţională şi cu largi ecouri internaţionale atât la nivel de CAER, cât şi în alte ţări, spre exemplu Franţa, cu care firma noastră a avut largi colaborări cu stadii de specializare numeroase.

Sfârşitul anului 1989 găsea COCC în situaţia de a gestiona o bancă de date complexă pentru întregul sector de construcţii, dar evenimentele acelor zile au creat unele convulsii care au dus la pierderi de informaţii şi sincope în activitatea managerială. Dar numele şi perspectivele apariţiei economiei de piaţă au făcut ca, totuşi, în timp scurt, COCC să revină pe piaţa construcţiilor din România cu rezultate notabile - considerăm, unanim recunoscute!

Firmă privatizată integral în 1994, COCC este astăzi purtătoarea şi continuatoarea unui vast patrimoniu de informaţii grupate în bănci de date solicitate de organisme centrale de stat, ca: Ministerul Construcțiilor (sub diverse denumiri de-a lungul anilor), Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Educației și Cercetării, dar şi peste 10.000 de beneficiari din ţară - unităţi de execuţie, proiectare, regii -, dar şi din alte ţări, ca Israel sau Republica Moldova.